20000000000125/20000000001103

Anadolu Lezzetleri Kahramanmaraş Sıkma Tarhana 500 G

Anadolu Lezzetleri

Anadolu’ya göçebe Türkler tarafından getirilen tarhana, Kahramanmaraş’ta yöreye özgü, farklı bir yöntemle hazırlanıyor. Tarhana yapımında öncelikle buğday, taş değirmende dövülerek, kabuğu kavlatılıyor ve “yarma” ya da “dövme” haline getiriliyor. Daha sonra dövme yıkanıyor ve pişiriliyor. Pişen dövmeye köy yoğurdu katılıyor ve dağ kekiğiyle tatlandırılıyor. Karışım, bir gece dinlendirilerek mayalanıyor ve sergilere serilerek güneşte kurutuluyor. Sıkma tarhana çorbası yapmak için, 4 litre kaynar suya, akşamdan ıslatılarak elde sıkarak ezilmiş 300 gr sıkma tarhana ile tercihen kaynatılmış nohut koyup 15 ila 30 dakika kaynattıktan sonra, yeterli tuz ve 3-4 adet dövülmüş sarımsağı tencereye ekleyip üzerine sosunu dökebilirsiniz. Sosu, 50 gr tereyağını kısık ateşte eritip içine kuru nane ve toz biber ekleyerek hazırlayabilirsiniz.

Anadolu’ya göçebe Türkler tarafından getirilen tarhana, Kahramanmaraş’ta yöreye özgü, farklı bir yöntemle hazırlanıyor. Tarhana yapımında öncelikle buğday, taş değirmende dövülerek, kabuğu kavlatılıyor ve “yarma” ya da “dövme” haline getiriliyor. Daha sonra dövme yıkanıyor ve pişiriliyor. Pişen dövmeye köy yoğurdu katılıyor ve dağ kekiğiyle tatlandırılıyor. Karışım, bir gece dinlendirilerek mayalanıyor ve sergilere serilerek güneşte kurutuluyor. Sıkma tarhana çorbası yapmak için, 4 litre kaynar suya, akşamdan ıslatılarak elde sıkarak ezilmiş 300 gr sıkma tarhana ile tercihen kaynatılmış nohut koyup 15 ila 30 dakika kaynattıktan sonra, yeterli tuz ve 3-4 adet dövülmüş sarımsağı tencereye ekleyip üzerine sosunu dökebilirsiniz. Sosu, 50 gr tereyağını kısık ateşte eritip içine kuru nane ve toz biber ekleyerek hazırlayabilirsiniz.