

Anadolu’nun geleneksel lezzetlerinden biri olan pestilin cevizli çeşidi, geleneksel yöntemlerle Gümüşhane’de üretiliyor. Pestiller, Harşit Vadisi başta olmak üzere, bu vadiye bağlanan akarsuların kenarlarında yetişen dut ağaçlarının meyvesinden yapılıyor. Dağlardan süzülen tertemiz su, bal, Gümüşhane dutu, süt, şeker, un ve çeşni olarak da Gümüşhane cevizinin kullanılması bu pestili kendine has kılıyor. Bütün malzemeler “herle” adı verilen karışımı oluşturuyor. Sıcak ve akışkan hale getirilen herle, bezlere serilerek güneşte kurutuluyor ve son hâlini alıyor. Bu haliyle de tüketime hazır olan pestili aynı zamanda bir gece önceden ıslatıp şurup haline getirip içebilir, yağda kavurup üzerine yumurta kırarak hazırlayabilir veya içerisine kuruyemiş koyarak dürüm şeklinde de tüketebilirsiniz.
Anadolu’nun geleneksel lezzetlerinden biri olan pestilin cevizli çeşidi, geleneksel yöntemlerle Gümüşhane’de üretiliyor. Pestiller, Harşit Vadisi başta olmak üzere, bu vadiye bağlanan akarsuların kenarlarında yetişen dut ağaçlarının meyvesinden yapılıyor. Dağlardan süzülen tertemiz su, bal, Gümüşhane dutu, süt, şeker, un ve çeşni olarak da Gümüşhane cevizinin kullanılması bu pestili kendine has kılıyor. Bütün malzemeler “herle” adı verilen karışımı oluşturuyor. Sıcak ve akışkan hale getirilen herle, bezlere serilerek güneşte kurutuluyor ve son hâlini alıyor. Bu haliyle de tüketime hazır olan pestili aynı zamanda bir gece önceden ıslatıp şurup haline getirip içebilir, yağda kavurup üzerine yumurta kırarak hazırlayabilir veya içerisine kuruyemiş koyarak dürüm şeklinde de tüketebilirsiniz.