

Gümüşhane’de geleneksel olarak üretilen köme, Harşit Vadisi başta olmak üzere, bu vadiye bağlanan akarsuların kenarlarında yetişen dut ağaçlarının meyvesinden yapılıyor. Toprak, su ve havanın temizliği, uygun iklim yapısına sahip olması, köme yapımında kullanılan meyvelerin yetiştiriciliği için uygun bir yer olması Gümüşhane’yi bu konuda yöreye has kılıyor. İplere dizilen iç cevizler, dut pekmezi de içeren ve “herle” adı verilen tüm malzemelerin karışımına daldırılıyor ve güneşte kurutuluyor. Bu işlem dört defa tekrarlanıyor ve bu şekilde köme son hâlini alıyor. Kömeyi tatlı atıştırmalık olarak günün her saatinde tüketebilirsiniz.
Gümüşhane’de geleneksel olarak üretilen köme, Harşit Vadisi başta olmak üzere, bu vadiye bağlanan akarsuların kenarlarında yetişen dut ağaçlarının meyvesinden yapılıyor. Toprak, su ve havanın temizliği, uygun iklim yapısına sahip olması, köme yapımında kullanılan meyvelerin yetiştiriciliği için uygun bir yer olması Gümüşhane’yi bu konuda yöreye has kılıyor. İplere dizilen iç cevizler, dut pekmezi de içeren ve “herle” adı verilen tüm malzemelerin karışımına daldırılıyor ve güneşte kurutuluyor. Bu işlem dört defa tekrarlanıyor ve bu şekilde köme son hâlini alıyor. Kömeyi tatlı atıştırmalık olarak günün her saatinde tüketebilirsiniz.